Burn-out

Een burn-out krijg je als je lange tijd iets gedaan hebt wat je niet had willen doen. Bijvoorbeeld een functie uitoefenen waarin je je ongelukkig voelt. Je loopt lange tijd door met een toenemend gevoel van stress, angst en somberheid. Tot het lijntje knapt en dan is er helemaal niets meer, je bent opgebrand.

Oorzaken

Mensen die gevoelig zijn voor een burn-out hebben vaak in hun (vroege) verleden veel moeten geven. Dit kan bijvoorbeeld door een onstabiele gezinssituatie waarbij een kind voor (één van de) ouders gaat zorgen. Je kunt dan denken aan de emotionele gevolgen van een scheiding of daar waar (één van de) ouder(s) te kampen heeft met psychische klachten of trauma uit zijn/haar verleden.

Parentificatie

De situatie zoals hierboven beschreven noemen we ook wel ‘parentificatie’. Het kind raakt gewend alleen maar te geven en doet dit uit loyaliteit naar de ouders. Dit patroon zet zich voort in het verdere leven, tenzij iemand zich hiervan bewust wordt en kan gaan leren terug te keren naar zijn/haar gevoel en zo ‘los te kunnen laten’.

Burn-out en de hersenen

Meestal ben je er niet van bewust dat wat je doet ongezond voor je is. Je hebt dit immers altijd al gedaan dus je weet niet beter. Je probeert gebeurtenissen of reacties van mensen logisch te verklaren met als doel jezelf te beschermen tegen afwijzing. Je neocortex, de grote hersenen die de functies regelt die we associëren met denken, mens-zijn en intelligentie, is altijd hard aan het werk. Je limbisch stelsel echter (het oudste deel van je hersenen) communiceert vooral analoog: emotioneel, non-verbaal en gericht op de relatie. Dit deel kon niet tot ontwikkeling komen omdat er al vroeg een beroep werd gedaan op de neocortex, het logisch denken, om te kunnen overleven.

Burn-out en je lichaam

Mensen met een burn-out zijn hele krachtige mensen. Ze weten wat het is om heel lang, heel hard door te werken zonder te voelen. Je lichaam gaat je na verloop van tijd vertellen dat er iets mis is: je hebt vaak hoofdpijn/migraine, je krijgt darmklachten, je hebt last van spierpijn door verkramping. Meestal zoeken we de oplossing dan in het medische circuit om maar zo snel mogelijk van dit ongemak af te zijn. Om er na een tijd achter te komen dat het probleem weer terugkomt en misschien zelfs wel in een ander deel van je lichaam.

De weg naar herstel

De quote ‘Je moet eerst stilstaan om een andere richting in te kunnen gaan’ is een absolute waarheid. Een burn-out kun je gaan leren zien als een kans, een mogelijkheid om te komen tot verandering. Je bent geen patiënt, geen verliezer, je bent juist een harder werker, een doorzetter. Als je dit op de juiste manier inzet, in een bijvoorbeeld bij jou passende werkplek, ga je opbloeien en kom je tot werkelijk leven. Niet meer alleen voor de ander maar vooral ook voor jezelf.

Misschien vind je het moeilijk hierbij hulp te zoeken. Toch is het belangrijk iemand in vertrouwen te nemen. Dit kan iemand zijn die dichtbij je staat.

Soms heb je nog wat meer ruggsteun of inzicht nodig. Je kunt altijd contact met mij opnemen voor een vrijblijvend gesprek. 

ionicons-v5-f
Er zijn nog geen reacties.


inloggen