Omgaan met angst

Tijdens het schrijven van mijn afstudeerthesis kwam ik deze passage tegen van filosoof Kierkegaard:

‘Angst te leren kennen is een avontuur dat ieder mens beleefd moet hebben. Anders dreigt hij verloren te gaan door nooit angst gekend te hebben, of door in de angst weg te zinken. Wie dan ook op de juiste manier geleerd heeft wat angst is, heeft het hoogste geleerd.’

omgaan met angst

Angst op zich is geen symptoom van een of andere ziekte, en ook geen teken van een gebrek aan moed, angst hoort wezenlijk bij het mens zijn, juist omdat een mens meer is dan een dier. En hoe ‘groter’ een mens is, hoe ‘dieper’ zijn of haar angst.’

Ik vind dit een verfrissende kijk geven op het gevoel van angst. Angst hoef je niet weg te stoppen, laat het er maar zijn, doorleef het maar. Wees niet bang voor de angst. Voel waar het zich in je lichaam manifesteert en doe dit zonder oordeel. Als je angst langere tijd wegstopt zal het zich vastzetten in je lichaam en is de kans groot dat je ziek wordt.

Het ‘weten’ komt daarna wel: waarom ben ik angstig, gaat het om een specifieke gebeurtenis of juist om op welke manier ik in mijn leven met gebeurtenissen omga?

Zo hoeft de angst niet ‘geëlimineerd’ te worden maar kan het betekenis gaan krijgen en inzicht geven in je leven. Van daaruit komt er weer ruimte om steviger te kunnen staan.

Contact opnemen

ionicons-v5-f
Er zijn nog geen reacties.


inloggen